ESV-historia logot uusi800

Kuinka kaikki alkoi

Energiansäästöviikko syntyi vuonna 1996 siten, että energiayhtiöt kustansivat peruskoulujen tokaluokkalaisille tietopaketin, jonka opiskelu ajoitettiin lokakuun alkuun. Seuraavana vuonna järjestettiin tapahtumia muillekin kohderyhmille.

2015
Energiansäästöviikko kehoitti kaikkia viettämään somepaastoa ja #sometonta viikkoa. 
Heräteltiin käyttäjiä sosiaalisen ja digitaalisen median järkevään käyttöön.
Viikkoa viettiin perinteisesti monella eri teemalla ja osallistujat järjestivät mm. tapahtumia ja tempauksia henkilökunnalle ja asiakkaille.
Erkki Wähä-Virtanen ryhtyi Energiansäästöviikon lähettilääksi.

2014
Energiansäästöviikkoa vietetään 18. kerran. Pääteemana oli hankinnat.

2013
Energiansäästöviikko oli jälleen hyvin esillä eri puolilla Suomea järjestettävissä energiailloissa, neuvontatapahtumissa ja tempauksissa. Viettäjät tekivät oman näköisen kampanjan omilla resursseilla.

2012
Energiansäästöviikkoa vietetään 16. kerran. Verkkosivusto uudistui ja teemat sekä säästövinkit nivotaan osaksi osallistuvien tahojen toimialoja: kunta, oppilaitos, palveluyritys, toimisto ja teollisuus.

2010–2011
Energiansäästöviikko siirtyi 2010 sosiaaliseen mediaan. Kotitaloudet ja yksityiset henkilöt voivat nyt ilmoittautua energiasäästöviikkoon Facebookin kautta. Viettäjiä jo yli kahdeksan sataa!

2007–2009
Kymmenvuotias energiansäästöviikko saa uuden sloganin: Aloita OnOff -suhde. Sen myötä pääteemaksi nousee sähkönkäyttö. Uusi teema saa valot sammumaan muun muassa Helsingin Tuomiokirkossa Ja Eduskuntatalossa.

2002–2006
Vuosituhannen alussa myös teollisuusyritykset liittyivät aktiivisesti mukaan. Myös uusiutuva energia liitettiin mukaan viikonpäiväteemoihin. Vuonna 2002 mukana oli runsaat kaksisataa yritystä ja yhteisöä ympäri Suomen.

1999–2001
Jo kolmantena vuonna viikon viettäminen laajeni myös viikonloppuun, jonka teemaksi nousi uusi ajankohtainen teema: kierrätys. Teemat ovat säilyneet muodossa jos toisessakin koko energiasäästöviikon historian ajan.

1997–1998
Ensimmäistä energiasäästöviikkoa vietettiin vuonna 1997 ja mukana oli 16 yritystä ja yhteisöä. Alkuperäinen perusviesti on säilynyt samana: energiasäästöviikko on joka viikko!

Viikon viettäjien avuksi arkipäivät saivat omat energiasäästöteemat:

Maanantai – lämmitys
Tiiistai – liikenne
Keskiviikko – vedenkäyttö
Torstai – hankinnat
Perjantai – sähkönkäyttö

Motiva on toiminut energiasäästöviikon promoottorina ja koordinaattorina alusta asti.


Tapahtumat

Lue lisää

Asiantuntija energian ja materiaalien tehokkaassa käytössä: www.motiva.fiMotiva Oy • PL 489, 00101 HELSINKI • Puhelin 09 6122 5000 • WWW.MOTIVA.FI • Copyright Motiva Oy