Hikoillaanko teillä töissä turhaan?

Oikealla sisälämpötilalla ja riittävällä ilmanvaihdolla on ihmeellinen vaikutus siihen, miten henkilöstö jaksaa läpi päivän. Viihtyisyys ja työteho ovat hyvä parivaljakko, jonka seuralaisena energiatehokkuus viihtyy hyvin.

Selvittäkää kiinteistöhuollon kanssa, miten teidän toimistonne lämmitys ja ilmanvaihto toimivat, ja jakakaa tietoa käyttäjille. Energiansäästövinkkeihin yhdistettynä faktat auttavat toimimaan oikein! Rakennus on aivan kuin jääkaappi tai tietokone – sitä pitää osata käyttää oikein, jotta se toimii hyvin ja energiaa säästäen.

Lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien kunnossapito varmistavat, että rakennus ja sen käyttäjät pysyvät terveinä ja tyytyväisinä. Toimistossa työskentelevillä on aina tuoreinta ensikäden tietoa olosuhteista ja muutoksista, joten palautekanavat kanttaa pitää avoinna. Kerätkää tietoa, kannustakaa kertomaan huomioista sekä tarttukaa toimeen.

Lahjomaton lämpömittari

Toimistotilojen tavoitelämpötila on talvella 21,5 °C ja kesällä korkeintaan 24,5 °C. Mitä mittari näyttäisi teidän toimitiloissanne?

Suosittelemme lämpömittaria kaikkiin työtiloihin, jolloin lämpötilan seuraamisesta tulee osa päivän ohjelmaa. Oikea sijoituspaikka on keskellä huonetta ja noin metrin korkeudella lattiasta. Toimistolaitteet huokuvat lämpöä, joten kopiokoneen vieressä mittari näyttää taatusti aivan hulluja lukemia.

Varmistakaa, että lämpö pääsee kiertämään esteettä huonetilaan lämmönjakolaitteelta, kuten pattereilta. Jos kiinteistössä on huone- tai tilakohtainen lämmityksen säätöjärjestelmä, opastakaa henkilökuntaa niiden käytössä.

Mitä kevyempi työ ja mitä vähemmän se edellyttää liikkumista, sitä herkemmin huonelämpötila koetaan liian alhaiseksi. Lisäksi yksilöllinen lämpötilakokemuksemme vaikuttaa siihen, missä lämpötilassa viihdymme parhaiten. Lämpimämpi vaatetus auttaa ja lyhyt taukojumppa pistää verenkierron liikkeelle. 

Hyvän sisäilman resepti
Sopivan huonelämpötilan lisäksi sisäilman laadun ehdoton ainesosa on riittävä ilmanvaihto. Tarpeen mukainen ilmanvaihto varmistaa, että tilat ovat raikkaat aamusta alkaen ja työpäivän aikana ja siivouksessa syntyvät hajut ja pölyt poistuvat ilmanvaihdon mukana. Kun toimisto on tyhjillään, ei täyttä ilmanvaihtoakaan tarvita, ja silloin säästetään myös energiaa.

Ilmanvaihdon mitoitus ja säätö on aina ammattilaisen työtä. Mitä enemmän järjestelmässä on tekniikkaa, sitä tärkeämpää säännöllinen huolto on. Sillä varmistetaan energiatehokkuus ja hyvä sisäilma. Liiallinen ilmanvaihto aiheuttaa vedon tunnetta ja hukkaa energiaa.

Sisäilmayhdistys on koonnut sisäilmaston tarkastuslistat, joiden avulla on helppo tutkailla oman työpaikan tai kodin sisäilmatilannetta >>

Opastakaa käyttäjiä oikeista tuuletuskäytännöistä. Ikkunan kautta tuuletettaessa on huolehdittava nopeasta tuuletuksesta, jotta lämpöä ei karkaa turhaan eikä pölyä tai muita epäpuhtauksia siirry sisään. Ikkunan kautta tuulettamista ei suositella kiinteistöissä, joissa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto.
Vedenkulutus kuriin

Vedenkulutus ei yleensä ole iso erä toimistoissa, mutta muutamalla niksillä sieltäkin saa niistettyä hukkakulutuksen pois. Kun kiinteistössä on vettä säästävät wc-kalusteet ja hanat, loppu on käyttäjistä kiinni. Rikkonaiset vesikalusteet kannattaa korjauttaa nopeasti, sillä jatkuva tippavuoto aiheuttaa nopeasti yllätyslaskun.

Energiankulutuksen kannalta tärkeintä on kiinnittää huomio lämpimän käyttöveden kulutukseen. Kiinnitä käsipesupisteille ja suihkutiloihin ystävällinen muistutus hanojen sulkemisesta ja nopeasta suihkusta.

Luonnonvarojen järkevää käyttöä on hillitä myös turhaa kylmän veden juoksutusta. Esimerkiksi juoma-automaatti – tai vesikannu kahvihuoneen jääkaapissa – vähentää kylmän veden valutusta. Pieniä tekoja, mutta kokonaisuudessa tärkeitä!

Säpäkästi sähköllä

Kiinteistön omistaja ja työnantaja luovat puitteet järkevälle sähkönkäytölle toimitiloissa. Energiatehokkaat laitteet ja nykyaikainen valaistus pitävät sähkönkulutuksen kurissa. Tarkka kulutusseuranta auttaa todentamaan, kuinka investoinnit energiatehokkuuteen ja käyttäjien opastukseen tehoavat.

Tarjoilkaa selkeitä sähkönsäästötapoja koko henkilökunnalle:
 • opastakaa laitteiden virranhallintaominaisuuksien käyttöönotossa
 • muistuttakaa, että laitteet on järkevä sammuttaa päivän päätteeksi ja valot tyhjiksi jäävistä tiloista jo 10-15 minuutinkin ajaksi
Tiesitkö tämän?

Lämpötilasuositukset erilasiin työtehtäviin:
 • kevyt istumatyö 21–25 °C
 • muu kevyt työ
  19–23 °C
 • keskiraskas työ 17–21 °C
 • raskas työ 12–17 °C
Lähde: TTLn Duunitohtori >>

Mitä tekisimme?

Toimiston tupatarkastus, jossa:
 • mitataan lämpötilat
 • säädetään termostaatit
 • kerrotaan tavoitelämpötilasta
 • kerätään palautetta
 • opastetaan tuuletuksessa ja käyttäjän säädettävissä olevien lämmityksen ja ilmanvaihdon järjestelmien käytössä
 • muistutetaan vedenkäytöstä
 • annetaan vinkkejä toimistolaitteiden ja valaistuksen energiaa säästävään käyttöön


Tunnetko käyttämäsi sähkön alkuperän?

Hankkimalla alkuperätakuulla merkittyä sähköä varmistut, että ostat uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Kysy lisää sähköyhtiöstäsi.

Kuluttajan on helppo vertailla eri sähkötuotteita Energiaviraston Sähkön hinta -sivustolla. Siellä alkuperätakuusähkö on merkitty vihreällä lehdellä. Tutustu palveluun täällä >>


Motiva Oy • PL 489, 00101 HELSINKI • Puhelin 09 6122 5000 • WWW.MOTIVA.FI • Copyright Motiva Oy