Siirry sisältöön

Kerrostalokoti

Haluatko pienentää omakotitalosi energiankulutusta? Näin huollat ja remontoit pientaloa fiksusti

Omakotitalon kunnossapito ei ole vain arkista rutiinia – se voi myös tuoda merkittäviä säästöjä. Kun huollat kotiasi säännöllisesti, pienennät lämmityksen, ilmanvaihdon ja vedenkäytön kustannuksia. Remontit ovat oiva paikka parantaa talosi energiatehokkuutta.

Jokainen omakotitalo tarvitsee huoltoa, ja remontitkin tulevat väistämättä ajankohtaisiksi. Voit pienentää energiankulutusta, säästää rahaa ja parantaa asumisen viihtyvyyttä, kun pidät säännöllisesti huolta talosi rakenteista ja talotekniikkajärjestelmistä ja ajoitat remontit oikein. Remonttien yhteydessä kannattaa parantaa myös energiatehokkuutta ja siirtyä käyttämään uusiutuvaa energiaa.

Olemme koonneet tälle sivulle vinkkejä siitä, miten huollat ja remontoit omakotitaloasi fiksusti.

Seuraa ja huolla omakotitaloa säännöllisesti

Seuraa kulutusta ja vertaile tietoja. Seuraa säännöllisesti sähkön, lämmön ja veden kulutustasi. Äkilliset, selittämättömät muutokset voivat olla merkki siitä, että jokin laite tai tekninen järjestelmä on rikkoutumassa tai väärin säädetty. Vertaile kulutustietoja eri vuosilta ja kuukausilta. Voit hyödyntää energiatoimittajien sähköisiä kulutusseurantapalveluita tai pitää kirjaa kulutuksesta itse.

Huolehdi laitteiden ylläpidosta. Käytä valmista Paikat kunnossa -tarkastuslistaa: sen avulla käyt läpi olennaiset talotekniset järjestelmät ja seuraat, että muistat tehdä puhdistus- ja huoltotyöt oikeaan aikaan. Kun kirjaat ylös tekemäsi toimenpiteet, kerrytät myös tärkeää tietoa kotisi toimivuudesta ja pystyt ennakoimaan laitteiden rikkoutumisia ja korjaustarpeita. Pidä myös kirjaa LVI-laitteiden energiatehokkaista säädöistä.

Pidä huoltokirjaa. Ota ilmainen huoltokirja käyttöösi, jos sinulla ei sellaista vielä ole. Huoltokirja auttaa ylläpitämään omakotitaloa kestävällä tavalla – ja myyntitilanteessa se on oivallinen näyttö siitä, että talon kunnossapidosta on huolehdittu. Voit ladata huoltokirjan Excel-muodossa tästä ja pdf-muodossa tästä.

Kun kirjaat ylös tekemäsi toimenpiteet, kerrytät myös tärkeää tietoa kotisi toimivuudesta ja pystyt ennakoimaan laitteiden rikkoutumisia ja korjaustarpeita.

Pienennä lämpöhäviötä tiivistämällä ja lisäeristämällä

Huolehdi tiivisteiden kunnosta. Tarkista ikkunoiden tiivisteet vuosittain, mieluiten ennen lämmityskauden alkua. Ikkunoiden tiivistäminen ehkäisee vetoa, parantaa asumisviihtyvyyttä ja säästää sähköä. Tiivistämällä ikkunat oikein ehkäiset myös ikkunoiden puuosien kosteusvaurioita.

Vaihda tiivisteet tarvittaessa. Uusi vioittuneet ja vanhat tiivisteet. Ikkunatiiviste on tarpeen vaihtaa, kun se repsottaa näkyvästi, kokeiltaessa sen reuna on irti pinnasta, tiiviste ei ole elastinen tai kun se on liian ohut. Vaihda tiiviste myös, kun ikkunan puuosissa on kosteusvaurioita, maali hilseilee, pinta on lahonnut tai kun ikkunan läheisyydessä tuntuu selkeää vetoa.

Lisää eristyksiä. Paranna myös katon ja seinien ilmanpitävyyttä lisäämällä eristyksiä. Kun ehkäiset lämmön pakenemista, voit säästää lämmityksessä jopa useita kymmeniä prosentteja.

Remontoi omakotitaloa suunnitelmallisesti

Tee pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelma. Pientalon PTS eli pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelma kertoo remonttien kustannusarviot ja ennakoi myös energiansäästöt, kun remonteilla parannetaan talon energiatehokkuutta. Voit tehdä kunnossapitosuunnitelman itse tai pyytää apua asiantuntijalta, esimerkiksi LVI-suunnittelijalta.

Hanki energiatodistus. Teetä kuntotarkastus asiantuntijalla ja pyydä talollesi energiatodistus. Huolellisesti laadittu energiatodistus sisältää aina ehdotuksia toimista, joilla kotisi energiatehokkuutta voi parantaa.

Ajoita remontit oikein. Aseta isommat uudistukset aikajanalle: se auttaa hahmottamaan korjaustarpeita ja järjestelemään remontit keskenään hyvään järjestykseen. Kun käytät pitkän tähtäimen suunnitelmaa, remonttien suunnittelussa osataan huomioida myös tulevien uudistusten tarpeet ja vaikutukset. Varmista, että energiatehokkuutta parantavat toimet tulevat tehdyksi aina, kun rakenteita avataan ja korjataan.

Harkitse lämmitysmuodon vaihtoa. Kun omakotitalosi lämmitysjärjestelmä on suuremman peruskorjauksen tarpeessa, kannattaa harkita sen vaihtoa. Tutki eri vaihtoehtoja ja niiden kustannuksia.

Aseta isommat uudistukset aikajanalle: se auttaa hahmottamaan korjaustarpeita ja järjestelemään remontit keskenään hyvään järjestykseen.

Vinkit omakotitalon öljylämmittäjälle

Huolla säännöllisesti. Huolla öljykattila, öljypoltin ja öljysäiliö ja nuohota nokeentuvat osat (kattila, savupiippu) säännöllisesti. Näin parannat öljylämmityksen energiatehokkuutta ja pienennät päästöjä ja lämmityksen kustannuksia. Panosta öljylämmityksen automatiikkaan ja säätöihin ja pidä huolta, että lämmitysverkosto on tasapainossa.

Hyödynnä rinnakkaisia lämmitysjärjestelmiä. Siirry hybridilämmitykseen: lisää öljylämmityksen rinnalle toinen tai useampi lämmitysmuoto. Ympäristöystävällisyyttä parannat, kun valitset öljylämmityksen rinnalle uusiutuvan energian lämmitysjärjestelmän.

Käytä uusiutuvaa lämmitysöljyä. Voit luopua fossiilisesta lämmitysöljystä, kun päivität öljylämmityslaitteiston käyttämään uusiutuvaa lämmitysöljyä. Muutostyöt ovat pieniä ja edullisia. Kun käytät uusiutuvaa lämmitysöljyä, lämmitys on lähes päästötöntä. Uusiutuvan lämmitysöljyn käytöstä saat lisätietoa tältä sivulta.

Muista tukilämmitysmuodot. Jos öljylämmitys on talosi ensisijainen lämmitysmuoto, käytä sen tukena uusiutuvia tukilämmitysmuotoja – kuten tulisijaa – tai ilmalämpöpumppua edullisten sähkön tuntihintojen aikana.

Saneeraa ajoissa. Vaikka öljylämmitysjärjestelmän tekninen käyttöikä on pitkä, se kannattaa saneerata ajoissa. Kun uudistat käyttöiän päässä olevan lämmitysjärjestelmän, varmistat, että järjestelmä toimii aina niin kuin pitää – ja saat samalla säästöjä. Uudistamisen tarpeen merkeistä saat lisätietoa tältä sivulta.

Vinkit omakotitalon ilmalämpöpumpun huoltoon

Puhdista säännöllisesti. Puhdista sisäyksikön suodattimet säännöllisesti, mieluiten kerran kuukaudessa. Suodattimet on helppo irrottaa laitteen kannen takaa ja imuroida kevyesti puhtaaksi. Ohjeet oman laitteesi puhdistamiseen löydät laitteen ohjekirjasta.

Muista puhdistaa ulkoyksikkö. Pidä myös ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö puhtaana. Poista roskat ulkoyksikön puhaltimen ympäriltä – esimerkiksi puiden lehdet, risut ja muut roskat voivat tukkia ulkoyksikön sulatusvesialtaan. Puhdista talvella varovasti ulkoyksikköön kertyvä lumi ja jää.

Tarkkaile ulkoyksikön sulatusvesiä. Seuraa säännöllisesti, että ulkoyksikön sulatusvesien poisto toimii. Talvella ulkoyksikön alle voi kertyä jäätä, joka voi muodostaa korkean keon ja pahimmillaan rikkoa laitteen. Tarkasta keväisin ennen jäähdytyskautta, että sisäyksikön kondenssiveden poisto toimii. Jos poisto on tukkeutunut talven aikana, viilennyskäyttö kesällä voi aiheuttaa jopa vesivahingon.

Harkitsetko aurinkosähköä? Muistilista aurinkosähkön hankintaan

  • Pohditko, sopiiko aurinkosähkö juuri sinulle? Aurinkosähkö sopii erityisen hyvin, jos pientalossasi on suora tai vesikiertoinen sähkölämmitys tai lämpöpumppu, jos talosi käyttövesi lämmitetään sähköllä, lataat sähköautoa kotonasi tai jos jäähdytät kesällä huoneita. Aurinkopaneeleilla saat sähköä kevättalven auringosta syksyn hämärään.
  • Seuraa talosi sähkönkulutusta vuosi- ja kuukausitasolla ennen aurinkosähkön hankintaa. Parhaan mitoituksen saat tuntikohtaisen kulutustiedon pohjalta. Jos olet suunnittelemassa remontteja tai hankintoja, jotka lisäävät tai vähentävät talosi sähkönkulutusta merkittävästi, huomioi nekin laskelmissa.
  • Varmista, että paneeleille on aurinkoista ja varjotonta asennustilaa. Selvitä katon kunto ja korjaa tai uusi katto tarvittaessa. Muista myös kysyä kuntasi rakennusvalvonnasta, tarvitsetko aurinkopaneeleille toimenpideluvan.
  • Pyydä aurinkosähkötoimittajilta tarjoukset todellisen kulutuksesi perusteella: toimita oikeaa mitoitusta varten vuosikulutus ja kesäajalta vähintään yhden kuukauden kulutustiedot tunnin tarkkuudella. Älä hätiköi hankinnan kanssa, vaan kilpailuta vähintään kaksi, mieluummin useampikin yritys. Hyödynnä Motivan Aurinkosähköä kotiin -kampanjan verkkopalvelua ja tarjouspyyntölomaketta, jolloin saat varmemmin keskenään vertailukelpoisia tarjouksia. Aurinkosähköä kotiin -verkkosivut.



Palaa otsikoihin



Lisää vinkkejä

Säästä rahaa ajoittamalla sähkönkäyttöäsi – energiankäytön uusi aika on täällä

Viisi kysymystä ja vastausta energiansäästöstä – miksi säästeliäs sähkönkäyttö kannattaa?

Lämmitätkö omakotitalosi tai vapaa-ajan asuntosi sähköllä? Tarkalla käytöllä voit pienentää sähkölaskuasi reilusti