Siirry sisältöön

Kerrostalokoti

Miten käytän kodin sähkölaitteita mahdollisimman energiatehokkaasti? Nappaa talteen sähköä säästävät vinkit keittiöön ja pyykinpesuun

Kotona on monenlaisia sähkölaitteita, joita arjessa käytämme aktiivisesti. Kun kiinnität huomiota käyttötapoihisi ja muutat niitä energiatehokkaammiksi, voit säästää selvää rahaa.

Ruoan valmistus, säilytys ja astianpesu vie noin 10–30 prosenttia kotitalouksien sähkönkäytöstä. Vaikka yksittäinen viihde-elektroniikkalaite – kuten televisio, pelikonsoli, kuulokkeet tai tietokone – ei kuluta paljoa sähköä, yhteensä laitteet vievät jo 7 prosenttia kotien käyttämästä sähköstä. Se on enemmän kuin vaikkapa ruoan kylmäsäilytys kuluttaa.

Näihin lukuihin voi onneksi vaikuttaa! Kun teet muutamia muutoksia käyttötapoihisi, sähköä ja rahaa säästyy muuhun. Kurkkaa alta vinkkimme keittiöön, pyykinpesuun, valaistukseen ja viihde-elektroniikan käyttöön.

Miten säästän sähköä keittiössä?

Lämpötilat kohdilleen. Jotta jääkaappi ja pakastin toimivat mahdollisimman energiatehokkaasti, säädä säilytyslämpötilat oikeisiin lukemiin ja tarkkaile lämpötiloja lämpömittareilla: pakastimelle sopiva lämpötila on -18 °C, jääkaapille 2–6 °C ja viileäkaapille 10–14 °C. Tarkista lisäksi keittiön huonelämpötila. Mitä korkeampi se on, sitä enemmän sähköä jääkaappi ja pakastin käyttävät kylmentämiseen. Keittiön kylmälaitteet ja lämmönlähteet (liesi, uuni, lämpöpatteri, astianpesukone) kannattaa myös pitää erillään toisistaan.

Viilennä ennen säilömistä. Jäähdytä ruoat aina hyvin ennen kuin laitat ne jääkaappiin tai pakastimeen. Pidä pakastin jäättömänä, jääkaapin ja pakasteen tiivisteet puhtaina ja laitteiden takaosat pölyttöminä.

Suosi astianpesukonetta. Se pesee astiat energiatehokkaammin ja säästää vettä käsin tiskaamiseen verrattuna. Pese täysiä koneellisia ja suosi eko-ohjelmaa. Älä huuhtele astioita turhaan ennen koneeseen laittoa. Jos peset astioita käsin, älä pese niitä juoksevan veden alla.

Pienin ja nopein on usein energiatehokkain. Ruoan valmistuksessa esimerkiksi vedenkeitin on tehokkaampi kuin liesi ja air fryer tehokkaampi kuin uuni. Sähköä säästävä ruoanlaittaja kokkaa nopeasti valmistuvia ruokia ja hyödyntää mikroaaltouunia paistinpannun ja uunin sijaan. Kun käytät uunia, tee kerralla useampi ruoka – tai hyödynnä kiertoilmauunia. Sitä ei tarvitse esilämmittää, ja ruoan voi paistaa 20 astetta matalammassa lämpötilassa.

Katse kokoon ja määrään. Ruoka valmistuu energiatehokkaammin, kun valitset kattilan tai pannun valmistettavan ruoan määrän mukaan. Myös keittolevy on hyvä valita kattilan tai pannun koon mukaiseksi. Kun kokkaat, käytä kattilassa kantta ja keittämiseen mahdollisimman pieni määrä vettä. Suuri määrä vettä kiehuu hitaammin kuin pieni, ja pienet ruoanpalat kypsyvät nopeammin kuin isot.

Pienin ja nopein laite ruoan valmistukseen on usein myös energiatehokkain.

Miten pesen pyykkiä energiatehokkaasti?

Pese kohtuudella. Hyvä nyrkkisääntö on pestä tekstiilit vain, kun ne ovat oikeasti likaisia. Voit pidentää vaatteiden pesuvälejä tuulettamalla niitä. Valitse pesulämpötila tekstiiliin merkittyjen suositusten mukaan, ja pese vain täysiä koneellisia. Suosi pyykinpesussa alhaisempia lämpötiloja ja eko-ohjelmaa. Voit selvittää vähiten energiaa kuluttavat ohjelmat pesukoneen ohjekirjasta.

Käytä kuivausrumpua harkiten. Uudemmat kuivausrummut ovat energiatehokkaita, koska ne toimivat lämpöpumpuilla. Sen sijaan vanhat, kondensoivat kuivausrummut voivat kuluttaa runsaastikin sähköä – erityisesti, jos niiden käyttölämpötila on korkea. Kun olet hankkimassa uutta pyykinpesukonetta tai kuivausrumpua, vertaile laitteiden energiamerkintöjä: hyvä valinta on laite, joka säästää sähköä ja vettä.

Hyvä nyrkkisääntö on pestä tekstiilit vain, kun ne ovat oikeasti likaisia.

Millainen valaistus kuluttaa vähemmän sähköä?

Valitse ledi. Ledilamput ovat energiatehokas ja kestävä valinta kodin valaistukseen – ne soveltuvat kaikkiin käyttökohteisiin sekä sisälle että ulos. Valitse sopivat lamput tarvittavan valomäärän (yksikkö lumen) ja haluamasi valon värisävyn perusteella (yksikkö kelvin). Muista aina sammuttaa valot, joita et juuri sillä hetkellä tarvitse.

Aseta koristevaloihin ajastus. Ajastimen avulla koristevalot voi pitää päällä vain vuorokauden pimeimpään aikaan ja sammuttaa valoisimmaksi ajaksi.

Ledilamput soveltuvat kotona kaikkiin kohteisiin, sekä sisälle että ulos.

Sähköä säästävät vinkit viihde-elektroniikan käyttöön:

  • Muista, että valmiustilassa oleva laite kuluttaa myös sähköä – sammuta siis kaikki viihdelaitteet, kun olet lopettanut niiden käytön.
  • Virtaa kuluttavat paikannuspalvelut ja sovellukset jäävät mobiililaitteissa usein taustalle auki. Tarkista, että ne ovat päällä vain, kun käytät niitä. Hyödynnä kännyköissä ja muissa laitteissa myös niiden virransäästöominaisuuksia.
  • Digipalveluja kannattaa käyttää harkiten: moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että myös sisältöjen tuotanto, palvelinkeskusten ylläpito ja tiedonsiirto kuluttavat paljon sähköä.
  • Kun siirrät isoja tietomääriä eli katsot esimerkiksi videoita, käytä tietokoneen kiinteää verkkoa.
  • Tarkista, että laitteesi ovat energiatehokkaita ja ajan tasalla. Esimerkiksi kannettava tietokone kuluttaa jopa 80 prosenttia vähemmän sähköä kuin pöytäkone. Myös vanha plasmatelevisio voi olla sähkösyöppö.
  • Uusia laitteita kannattaa aina hankkia vain tarpeeseen. Harkitse tarkkaan, minkä kokoisen laitteen hankit: kun ruutukoko kasvaa, laite kuluttaa myös enemmän sähköä. Tutki energiamerkki hankintatilanteessa.



Palaa otsikoihin



Lisää vinkkejä

Säästä rahaa ajoittamalla sähkönkäyttöäsi – energiankäytön uusi aika on täällä

Viisi kysymystä ja vastausta energiansäästöstä – miksi säästeliäs sähkönkäyttö kannattaa?

Lämmitätkö omakotitalosi tai vapaa-ajan asuntosi sähköllä? Tarkalla käytöllä voit pienentää sähkölaskuasi reilusti