Siirry sisältöön

Kerrostalokoti

Seuraa kulutusta ja sähkön hintaa – säästä tutkitusti jopa 10 prosenttia sähkönkäytöstäsi

Sähköyhtiön asiakas voi tarkkailla sähkönkulutustaan tunnin tarkkuudella. Kun pidät silmällä sekä sähkön hintaa että omaa kulutustasi, voit säästää helposti rahaa sähkölaskussa – etenkin talvella ja pakkasilla.

Sähkön säästäminen onnistuu parhaiten, kun tiedät, miten paljon ja milloin sähköä käytät. Sähkön tuntihinnoittelu antaa mahdollisuuden säästää rahaa, kun oman kulutuksen ajoittaa edullisemmille tunneille.

Kulutustaan aktiivisesti seuraavat ja sähkönkäyttöään mukauttavat kotitaloudet pienentävät sähkölaskuaan tutkitusti jopa kymmenellä prosentilla lämmityskaudella. Kulutuksen ja sähkönhinnan vaihtelun tarkkailu siis kannattaa!

Näin seuraat sähkön hintaa

Sähkönkäytön ajoittaminen perustuu sähkön tuntihinnoitteluun ja kulutuksen siirtämiseen niihin aikoihin, jolloin sähkö on kaikkein edullisinta.

Oma sähkönkäyttö on taloudellisesti järkevää ajoittaa edullisiin hintahetkiin, etenkin jos käytät pörssihinnoiteltua sähköä. Sähkönkäytön ajoitus vaikuttaa myös siihen, mikä on tulevaisuudessa solmittavien sähkösopimusten yleinen hintataso.

Seuraa netissä. Sähkön hinta vaihtelee tunneittain, ja hinta määräytyy pohjoismaisessa sähköpörssissä tuotanto- ja kulutusolosuhteiden mukaan. Seuraavan päivän hinnat julkaistaan edellisenä iltapäivänä. Voit seurata sähkön hintaa oman energiayhtiösi verkkosivulta ja monista verkkopalveluista.

Aseta hintahälytys. Voit seurata hintatietoja ja asettaa hälytyksiä hintamuutoksista esimerkiksi Fingridin Tuntihinta-sovelluksessa. Sovellus hälyttää, kun sähkön hinta ylittää asettamasi hälytysrajan. Näin voit ohjata kulutustasi.

Pörssisähköllä säästöä. Kun hankit sähkösi pörssisähkösopimuksella, hyödyt edullisista hinnoista heti. Pitkällä aikavälillä säästät eniten, kun hankit sähkön tuntihinnoiteltuna pörssisähkösopimuksella, ja muutat käyttötapojasi. Suurimman edun saat, kun hyödynnät halvimpia tunteja etenkin paljon sähköä kuluttavien laitteiden käytössä.

Pitkällä aikavälillä säästät eniten, kun hankit sähkön tuntihinnoiteltuna pörssisähkösopimuksella.

Näin seuraat sähkön kulutustasi

Useimmilla energiayhtiöillä on asiakkailleen verkkopalvelu, jossa voit seurata omaa sähkönkulutustasi tuntikohtaisesti.

Hyödynnä verkkopalvelua. Hyödynnä oman energiayhtiösi verkkopalvelua ja seuraa sähkönkulutustasi tunnin tarkkuudella. Palvelusta näet kulutushistoriasi jopa vuosia taaksepäin. Kulutusta voit seurata myös Fingridin Datahub-asiakaspalveluportaalista.

Ennakoi kulutustasi. Kun seuraat kulutustietojasi aktiivisesti ja muutat niiden perusteella sähkönkäytön tottumuksiasi, voit säästää selvää rahaa. Kulutustaan ennakoivat sähkönkäyttäjät säästävät tutkitusti kymmenen prosenttia sähkölaskussaan.

Kulutuspiikit kuriin. Seuraa sähkönkulutustasi viikko- ja vuorokausitasolla, niin näet, mihin tunteihin kulutuksesi painottuu ja erottuuko siinä äkillisiä piikkejä. Jos asut kaukolämpökodissa tai lämmität ensisijaisesti puulla tai öljyllä, sähkönkulutuksesi painottuu lähinnä hereillä oloaikaan. Yleisiä sähkösyöppöjä ovat sähkösaunan lämmitys ja kylpyhuoneen lattialämmitys. Myös sähköauton lataus ja sisälämmityslaitteet voivat tehdä kulutuspiikkejä.

Huomioi vuodenajat. Osa verkkopalveluista näyttää tuntikulutuksen lisäksi myös ajanjakson ulkolämpötilat. Talvi ja pakkasjaksot näkyvät yleensä selkeinä kulutuspiikkeinä erityisesti sähkölämmitettävissä kohteissa. Sähkölämmittäjän kannattaa tarkkailla kulutuslukujaan myös lämmityskauden ulkopuolella, kun sähkönkulutus ei painotu vain tilojen lämmitykseen. Näin omasta sähkönkulutuksestaan saa kokonaiskuvan.

Kulutustaan ennakoivat sähkönkäyttäjät säästävät tutkitusti kymmenen prosenttia sähkölaskussaan.

Näin säästät sähköä kotona 

Kotona kannattaa olla aktiivinen sähkönsäästäjä, sillä pienetkin teot vähentävät sähkönkulutusta etenkin talvella ja kovina pakkasjaksoina.

Lämmitystä pienemmälle. Sulje tai alenna lämpötilaa mukavuuslattialämmityksistä ja ohjaa sähkölämmitystä ja käyttöveden lämmitystä huippukulutustuntien ulkopuolelle. Alenna sähkölämmittimien asetusarvo mahdollisimman pieneksi. Lämmitä vuorotellen huoneita ja käyttövettä ja sulje väliovia, jotta lämpö pysyy halutussa tilassa. Sammuta myös ulkotilojen saatto-, räystäs- ja muut lämmitykset, jos mahdollista.

Huomioi laitteiden pakkasrajoitukset. Tarkista ilmalämpöpumpun käytön pakkasraja ja seuraa laitteen toimintaa, sillä hyötysuhde heikkenee kovilla pakkasilla. Vesi-ilmalämpöpumppujen mitoitus riittää harvoin lämmittämään kovilla pakkasilla. Hyödynnä silloin tulisijaa mahdollisimman paljon.

Käytä sähkölaitteita säästeliäästi. Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet ja irrota pistokkeesta laturit, joiden käyttö ei ole välttämätöntä. Kun hinnat ovat korkeimmillaan, älä lämmitä sähkösaunaa tai lataa sähköautoa. Huomioi lisäksi, voitko ajoittaa muiden kodinlaitteiden käyttöä muuhun hetkeen.

Pienetkin teot vähentävät sähkönkulutusta etenkin talvella ja kovina pakkasjaksoina.

Muista myös nämä fiksun sähkönkäyttäjän vinkit:

  • Jos asut kaukolämpökodissa tai lämmität ensisijaisesti puulla tai öljyllä, sähkönkulutuksesi painottuu lähinnä hereillä oloaikaan.
  • Sammuta ulkotilojen saatto-, räystäs- ja muut lämmitykset, jos mahdollista.
  • Lämmitä vuorotellen huoneita ja käyttövettä.
  • Sulje väliovia, jotta lämpö pysyy halutussa tilassa.



Palaa otsikoihin



Lisää vinkkejä

Säästä rahaa ajoittamalla sähkönkäyttöäsi – energiankäytön uusi aika on täällä

Viisi kysymystä ja vastausta energiansäästöstä – miksi säästeliäs sähkönkäyttö kannattaa?

Lämmitätkö omakotitalosi tai vapaa-ajan asuntosi sähköllä? Tarkalla käytöllä voit pienentää sähkölaskuasi reilusti