Siirry sisältöön

Oppilaitokset

Viisi kysymystä ja vastausta energiansäästöstä – miksi säästeliäs sähkönkäyttö kannattaa?

Olemme kaikki riippuvaisia energiasta. Siksi sitä on hyvä oppia käyttämään fiksusti. Mutta mitä fiksu energiankäyttö tarkoittaa? Mistä kannattaa lähteä liikkeelle?

Energiansäästö – miksi siitä pitäisi kiinnostua? Moni ajattelee energiaa itsestäänselvyytenä, vaikka tosiasiassa jokaisen meistä pitää kiinnittää huomiota siihen, miten energiaa käytämme.

Kokosimme tähän artikkeliin kysymyksiä ja vastauksia energiansäästöstä. Mitä siitä pitää tietää, ja mitä säästäminen tarkoittaa juuri sinulle?

Kun puhumme energiasta, tarkoitamme sillä sekä lämmitykseen tarvittavaa lämpöenergiaa että sähköllä toimiviin laitteisiin tarvittavaa sähköenergiaa.

1. Mitä hyötyä energiansäästöstä on sinulle?

News flash: energiaa säästämällä säästät myös rahaa. Jos et tiedä, mihin energiaa käytät, se kannattaa ihan alkuun selvittää. Näin voit lähteä karsimaan tarpeetonta kulutusta.

Nice to know: Vaikka sähkö, lämmitys ja vesi kuuluisivat asuntosi vuokraan, kohtuullisuus sähkönkäytössä on fiksua. Näin vuokrataso ei lähde nousuun.

Energiansäästö kannattaa myös ympäristön näkökulmasta: kun karsit tarpeetonta energiankulutusta, pienennät omaa hiilijalanjälkeäsi. 👣

2. Mitä hyötyä energiansäästöstä on ympäristölle ja yhteiskunnalle?

Energiantuotanto, jakelu ja käyttö vaikuttavat kaikki ympäristöön. Ympäristövaikutuksia syntyy esimerkiksi silloin, kun tuotetaan energiaa erilaisista lähteistä, rakennetaan ja ylläpidetään sähköverkkoja ja kuljetetaan öljyä ja kaasua jalostamoille ja käyttäjille.

Kaikki fossiiliset polttoaineet ovat uusiutumattomia luonnonvaroja. Niillä tuotetun energian käyttö kiihdyttää ilmaston lämpenemistä. Samalla kiihtyvät ilmaston lämpenemiseen liittyvät, elämää uhkaavat ilmiöt, kuten vedenpinnan nousu, tautien lisääntyminen ja ruoan puute. Onneksi voimme vähentää fossiilisten polttoaineiden käytöstä syntyviä päästöjä: se onnistuu säästämällä energiaa ja parantamalla energiatehokkuutta.

Nice to know: Suomessa tuotetaan ensisijaisesti fossiilivapaata tai uusiutuvaa energiaa. 👏 Tähän käytetään ydinvoimaa, vesivoimaa, tuuli- ja aurinkovoimaa.

🔌 Energiaan ei voi suhtautua niin kuin sitä olisi loputtomasti. Kun yhteiskuntamme sähköistyy, puhtaasti tuotettua energiaa tarvitaan enemmän. Siksi on tärkeää, että me kaikki käytämme sähköä kohtuullisesti. Näin sitä riittää koko yhteiskunnalle. 🔌

3. Miten säästät energiaa kotona ja vapaa-ajalla?

Energian säästäminen ei ole vaikeaa – kyse on monesti vain uusien tapojen opettelusta. Säästökeinoja on monenlaisia, eikä kaikkia tapoja tarvitse muuttaa yhdellä kertaa.

Kotona energiaa kuluu eniten lämmitykseen. Hyvä paikka aloittaa onkin säätää huonelämpötilat oikealle tasolle. Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on 20–22 °C, makuuhuoneessa riittää vähempikin – viileämmässä lämpötilassa usein myös nukkuu paremmin. 😴

Myös lämmin vesi ja sähkölaitteet kuluttavat energiaa. Vältä siis lämpimän veden juoksutusta: skippaa pitkät everything shower -suihkut äläkä pese astioita juoksevan veden alla. Vettä säästyy myös, kun peset vain täysiä pyykki- ja tiskikoneellisia. Ruoka kannattaa lämmittää mikrossa uunin tai lieden sijaan. Muistathan myös sammuttaa kaikki laitteet aina käytön jälkeen – oli kyse sitten läppäristä tai valoista. 💡

Nice to know: Jos paistat pakastepizzan uunissa, kulutat huomattavasti enemmän sähköä kuin lämmittämällä valmisaterian mikrossa.

Vapaa-ajalla säästät energiaa, kun kuljet julkisilla, kävellen tai pyöräillen, shoppailet vain tarpeeseen, otat lautaselle vain sen verran mitä syöt ja kierrätät ja korjaat vanhoja tavaroitasi.

❗ Kun sinun on aika luopua rikkinäisestä sähkölaitteesta, muista tämä: käytöstä poistettavat sähkölaitteet eivät kuulu sekajätteeseen vaan elektroniikkaromun keräykseen. ❗

4. Milloin sähkölaitteita kannattaa käyttää?

Tätä et ehkä ole oppinut koulussa: sähkön hinta vaihtelee tunneittain tuotanto- ja kulutustilanteen mukaan. 🤯 Sillä siis on väliä, milloin sähköä käytät. 

Sähkön kulutus on fiksuinta ajoittaa sellaisiin hetkiin, kun sähköä saa edulliseen hintaan. Siitä hyötyvät kaikki, omasta sähkösopimuksesta riippumatta. Edullisempia aikoja suosimalla voit vaikuttaa myös tulevien sähkösopimusten hintoihin.

Mistä sähkön hinnan sitten näkee? Hintaa voit seurata esimerkiksi Fingridin Tuntihinta-sovelluksesta. Koska sähköä kulutetaan usein vähemmän öisin ja viikonloppuisin, sähkö on silloin yleensä myös edullisempaa. 🌙 

Monissa sähkölaitteissa – kuten astian- tai pyykinpesukoneissa, sähkökiukaissa ja kylpyhuoneen mukavuuslattialämmityksissä – on ajastustoiminto, jolla laitteen käytön ajankohtaa on helppo säädellä.

Nice to know: Älä pidä montaa laitetta samaan aikaan päällä. Muuten tulet aiheuttaneeksi kulutushuipun.

5. Mitä sähkösopimuksesta pitää tietää?

Jos et halua elää täydessä pimeydessä ilman toimivaa jääkaappia (ja mahdollisesti lämmitystä), tarvitset kotiisi sähkösopimuksen. 

Joissakin opiskelija- ja vuokra-asunnoissa sähkö voi kuulua vuokraan, jolloin sähkösopimuksesta ja sen solmimisesta vastaa vuokranantaja. Jos olet itse vastuussa oman kotisi sähkösopimuksesta ja -laskusta, niistä on hyvä tietää muutama perusasia.

Tavallisimpia sähkösopimuksia on kahdenlaisia: 

  • Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta vaihtelee tunneittain. Jos ajoitat sähkönkäytön edullisille tunneille kalliin sähkön tuntien sijaan, säästät rahaa. ⌚ 
  • Kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta on sama koko sopimuskauden. Sähkön hintaa ei siis tarvitse seurata aktiivisesti. Kiinteähintainen sähkösopimus voi olla joko määräaikainen tai jatkuva.

Nice to know: Sähkön toimittajia, hintoja ja sopimusehtoja voit vertailla osoitteessa sahkonhinta.fi.

Sopimuksesta riippumatta sähkölasku koostuu aina kahdesta osasta: sähköenergialaskusta ja sähkönsiirtomaksusta. ✌️ Maksat siis laskussa sekä sähköenergiasta että sähkön siirrosta käyttöösi.

Sähköenergialaskun maksettava summa määräytyy kulutuksesi mukaan ja koostuu kuukausimaksusta ja sähköenergiasta. Sähkönsiirtomaksu koostuu perus- ja siirtomaksusta sekä veroista. Koska jakeluverkko määräytyy asuinpaikkasi mukaan, hinta on kaikille samalla alueella asuville sama eikä sitä voi kilpailuttaa.

Jäikö jokin energiaan liittyvä asia mietityttämään? Lisää tietoa kaikista artikkelin aiheista löydät Motivan sivuilta www.motiva.fi/koti


Lataa artikkeliin liittyvät meemit käyttöösi tästä:
Meemikuvat ja Extra-video (zip) (4.5 MB)
 


Palaa otsikoihin