Hoppa till innehåll

Energisparveckan 7.-13.10.2024

Den riksomfattande Energisparveckan firas 7.-13.10.2024. Temat för veckan är den nya tidens energianvändning, som betonar en tidsenlig användning av el och en förskjutning av förbrukningen. Företag, samfund, kommuner, läroanstalter och husbolag kan fortfarande anmäla sig:

www.energiansaastoviikko.fi




Spara pengar genom att tajma din elanvändning – vi har gått in i en ny energianvändningsera

I den nya energianvändningseran handlar energibesparing i allt högre grad om att använda el vid rätt tidpunkt och flytta förbrukningen. Genom att styra förbrukningen efter elpriserna kan konsumenterna direkt påverka sina egna elräkningar, samtidigt som man säkerställer att det finns tillräckligt med el för alla på nationell nivå.

Flexibilitet i hushållens elförbrukning blir allt viktigare eftersom den finska elproduktionen i allt högre grad baseras på väderberoende vind- och solkraft. Finland har gått in i en ny era när det gäller energianvändning, där hushållen har bättre möjlighet att påverka både sin egen elförbrukning och belastningen på det finska elnätet.

Så drar du nytta av flexibilitet i förbrukningen i hemmet

Timing är nyckeln i hemmet. Du kan spara pengar på din elräkning genom att begränsa användningen av energikrävande apparater när elpriserna är som högst. Utnyttja hushållsapparaternas energisparfunktioner, t.ex. deras timermöjligheter.

Undvik morgnar och kvällar. Elförbrukningen är som högst under vardagsmorgnar och kvällar, då priserna ofta också är högst. Att undvika dessa tider kan ge besparingar. Håll ett öga på din elförbrukning, särskilt på vintern, då energiförbrukningen för t.ex. uppvärmning är mycket högre än på sommaren.

Värm till lägre kostnad. Undersök om det är möjligt att schemalägga användningen av elvärme, varmvattenberedare och värmepumpar till tider då elpriserna är gynnsamma. Undersök också möjligheterna att schemalägga användningen av mekanisk ventilation och kylning.

Tidsinställ badrum och bastu. Undersök om du kan tidsinställa komfortgolvvärmen i badrummet, eftersom den inte nödvändigtvis behövs när badrummet inte används. Även den elektriska bastuugnen och andra elförbrukande apparater kan tidsbestämmas med tekniska hjälpmedel. Elektrisk uppvärmning av tappvarmvatten kan schemaläggas till förmånliga tidpunkter.

Tidsinställ disk och tvätt. Moderna elektriska apparater i hemmet - t.ex. diskmaskiner, tvättmaskiner och torktumlare - har funktioner som förbättrar energieffektiviteten och gör det lättare att styra förbrukningen. Ta reda på vilka funktioner dina apparater har och använd dem i vardagen.

Ladda din elbil på natten. Det finns många tekniska lösningar som hjälper elbilsförare att schemalägga laddningstider och på så sätt spara pengar på elräkningen. Du kan också schemalägga förvärmningen av bilens motor.

Utforska de nya möjligheterna. Hushållen kan förbättra sin egen energieffektivitet genom att använda t.ex. hemautomation eller nya typer av energitjänster - energihanterings- och styrtjänster som erbjuds av olika företag. Det finns också solcellssystem för hemmabruk med vilka man kan minska behovet av el som köps på marknaden.

Du kan sänka din elräkning genom att begränsa användningen av apparater som förbrukar mycket el när elpriset är som högst.

En ny era för energiproduktionen i Finland

Den nordiska elmarknaden säkerställer att vi och våra grannländer har tillräckligt med el för att tillgodose allas behov. Elpriset påverkas både av hur mycket el som produceras och hur mycket som förbrukas.

I Finland produceras el från kärnkraft och vattenkraft samt i ökande grad från vind- och solenergi. Finland arbetar för att fasa ut elproduktion baserad på fossila bränslen.

Priserna är volatila. För att elsystemet ska fungera riskfritt måste elnätet matas med lika mycket el som det används - på sekunden. Kärnkraften säkerställer att det finns ett stabilt basflöde i elnätet.

Eftersom vi i allt högre grad använder förnybar el som produceras i Norden är vårt elsystem väderberoende. El som produceras av vindkraftverk kräver vind. Under torra år med lite nederbörd är tillgången på vattenkraft mindre. Våra gemensamma dagliga förbrukningsrutiner - morgonkaffet, middagarna, tvättdagarna och bastukvällarna - påverkar också elpriset.

Spara pengar. Den som är noggrann med sin ekonomi följer priserna och styr så mycket som möjligt av sin förbrukning till de tider då elen är som billigast. Elpriset varierar från timme till timme och den elkonsument som köper börsel kan enkelt spara pengar genom att styra sin elanvändning till de timmar då elen är billigare.

Att tajma gynnar alla. Även om du har ett elavtal med fast pris lönar det sig att anpassa din elförbrukning efter priset. Alla elavtal prissätts utifrån elbörspriset, så förbrukning vid dyra tider kommer att avspeglas i framtida avtalspriser.

Välj det avtal som passar dig bäst. Mängden el och tidpunkten för din elförbrukning, utrustningen och tekniken i ditt hem och dina boendevanor påverkar vilken typ av elavtal du bör välja. Fråga dig själv om du vill ha säkerhet och stabilitet i prissättningen för månader eller till och med år framåt, eller om du letar efter maximala besparingar och är beredd att styra din förbrukning efter priset.

Genom att följa elprisutvecklingen och konkurrensutsätta din leverantör av elenergi kan du hitta rätt elpartner för dig. Energimyndighetens webbtjänst sahkonhinta.fi är en pålitlig informationskälla för att jämföra olika avtal.

Även om du har ett elavtal med fast pris lönar det sig att anpassa din elförbrukning till priset.